top of page

Gyógytorna vs. TSMT mozgásfejlesztés

Nagyon sokan azt hiszik, hogy a mozgásfejlesztés (pl.: TSMT) az nem más mint egy gyógytorna. Pedig ez nem így van. A gyógytorna egy jobb testtartás megszerzésének, vagy például egy esetleges gerincfájdalom megszüntetésének kiváló eszköze. A TSMT ezzel ellentétben az idegrendszer érlelését valósítja meg.

Gyakorlással minden megoldható?

Nem! A szűlök egyik legnagyobb tévedése, hogy azt hiszik, hogy a gyerek tanulási problémáit gyakorolással megoldhatja. Számos tanulási probléma, figyelemzavar, gyenge finommotorika (pl.: szépírás) hátterében idegrendszeri éretlenség áll.

Mennyi ideig tart a terápia?

A TSMT terápia egy regresszív terápia. Ez azt jelenti, hogy újra az alapoktól kezdünk el mindent felépíteni. A terápia időtartama változó. Függ az elmaradás mértékétől, a problémától, attól, hogy van-e szükség egyéni terápiára vagy kezdhet-e már csoportban a kisgyermek. Tapasztalati számok (!) azt mutatják, hogy 1-2 év, de mindkét irányba lehetnek speicális kilengések.

Hány éves kortól érdemes a gyermeket elhozni vizsgálatra?

Ha a korai tünetek közül bármelyik ráillik a gyermekére, akár 3 hónapos kortól (koraszülöttek esetén korrigált), de ha csak arra vagyunk kiváncsiak, hogy a kisgyermek mehet-e már iskolába, akkor 5 éves korban. Vizsgálatot általában 10 éves korig végzünk, mert az esetleges megkezdett terápiát időtartama 1-2 év. 12 éves kor felett az idegrendszer képlékenysége jelentősen csökken, így a TSMT terápia szakmailag javasolt időszaka a 0-tól 12 éves korig tartó életkor.

A férjem nem hisz benne. Mit mondjak neki?

Olvasson utána. Ez nem egy alternatív megoldás. Régóta létezik, az egyetemen oktatják, külön szakemberek vannak rá. Olyannyira, hogy ma már néhány iskolában van olyan fejlesztőpedagógus, aki ezzel is foglalkozik. Más kérdés, hogy nagyobb létszámú csoportban, heti egyszeri alkalommal.

Miben különbözik ez a torna más edzésektől?

Nem ugrabugra tornáról vagy táncról van szó. Nem az a lényeg, hogy a gyerek ügyesedjen (az mellékes eredmény) vagy, hogy élvezze. Ez nem csak egy torna, hanem az egyén vagy a csoport problémájára tervezett terápia - ingerpótlás - , mely a kéreg alatti szabályzás eltéréseit rendezi az idegrendszerben.

A családban azt mondják "majd kinövi..", "majd beérik..", "én is ilyen voltam..". Valóban csak meg kell várni?

Sok mindent örökölhetünk a felmenőinktől így lehet, hogy ugyanezektől a problémáktól apa vagy anya is szenvedett gyerekként. Az is valószínű, hogy a későbbi tanulmányokra, felnőttkorra kiható maradványtünetek maradhatnak. Ezért fontos, hogy a szenzitív életkorban, amikor még képlékeny az idegrendszer felfigyeljünk az elmaradásokra, korai tünetekre és az egyénre szabott terápiával megoldjuk azokat.

Az óvónő, tanárnő vagy az orvos azt mondja, semmi baj, de én érzem, hogy a gyermekemmel valami nincsen rendben. Mit tegyek?

Ha a gyermekével foglalkozó szakemberek válaszai után még úgy érzi, hogy kételyek maradtak Önben, mert a gyermek kortársaihoz képest több területen is elmarad, ügyetlenebb, gyengébben teljesít vagy figyelmi problémái vannak, akkor érdemes felkeresni egy erre szakosodott szakembert egy vizsgálat miatt. A felmérés objektív, így egyértelműen kiderül, hogy kell-e az Ön gyermekének terápia vagy sem.

Nehezen tudom rávenni a gyereket. Mit tegyek?

Az egyénre szabott tréning egy kötött feladatsor. Óvodáskorú gyermeknél talán ez az első kötelező feladat az életben. Természetes lehet egy ideig némi ellenállás, de a terápia során kitartónak kell lenni a gyermek érdekében. Egy olyan módszer van a kezünkben, amivel a gyermek egész életére biztos alapokat adhatunk. Mindezzel fejlődik a kötelesség, feladat és szabálytudat, melyek az iskolai beválás alapfeltételei. A legtöbb esetben a tréninggel eltöltött idő, egy közös családi együttlét, amikor a család kizárólag a gyermekre figyel együtt énekel, mondókázik és tornázik. Mindez nagyon jó hatással van a szülő - gyermek kapcsolatra. Ha elakadást tapasztal a terápia során, akkor éredemes felkeresni a terapeutát, hiszen ő a sok éves tapasztalattal és szakmai tudással segítséget tud nyújtani a komplikációk vagy motivációhiány megoldására. 

Ez tényleg okosító torna?

Az "okosító torna" kifejezés igaz, bár mi kevésbé szeretjük íhy hívni, hiszen ez egy komplex terápia. A tornával az idegrendszer megfelelő területeit stimuláljuk, így az idegrendszeri területek közt hatékonyabb lesz az ingerátvitel. Azaz jobban tud többek közt figyelni és koncentrálni. Ezért lesz ügyesebb az óvódában és az iskolában is.

FEJLESZTŐ élményTÁBOROK  >>> Júli 1-től

Nyári 

bottom of page